Eric Broug süslemelerimizi araştırmış, yazmış
Ekim 08, 2012Bugün İslam olan her yerde süsleme ile karşılaşmamız mümkün. Bu süsleme bize ait ama bugünün üretimi olan bir süsleme değil. Kalan, emanet edilen bir süsleme. Hatta bazılarımızın gözünde “ne gerek var?”a kadar götürülen anlamsız bir uğraş.
Geçmiş zanaatkârlar, uygulamalı geometri bilgisine sahipti
Eric Broug süslemenin gereksizliğine inanmadığından olsa gerek, süslemeleri anlamaya yönelik bir eser kaleme almış: İslam Sanatında Geometrik Desenler. Eric Broug, Müslümanların sanat ve mimari anlayışı üzerine çalışan bir isim. Bu sanat anlayışının çağdaş üretimi için “Broug Atelier for İslamic Architecture, Arts and Crafts” adlı bir kurumun işletmecisi.
Müslüman sanat ve mimari anlayışının en tanınan görsellerinden biri de desenlerin oluşturan geometrik birleşimler. Broug, bu geometrik desenleri anlamaya yönelik bir okuma gerçekleştiriyor çalışmasında. Ona göre geçmiş zanaatkârlar, uygulamalı geometri bilgisine sahipti. Bir daireyi iletki olmadan on ikiye bölebilecek bilgiye sahiptiler. Caminin kubbesindeki büyük bir geometrik desen, bu bilgi sayesinde ustalar tarafından kolaylıkla inşa edilebiliyordu.
Kitabın yazarı, pergeli ve cetveli bir kenara koyarak bir parça ip ile bir binanın tam ölçekli kat planını çıkarmanın mümkün olduğunu söylüyor. Yazara göre Müslüman sanat ve mimari anlayışının temel özelliği sıralama ve uyum. Bir duvar figüründe hem birbiriyle bağlantılı desenler hem de birbirinden bağımsız desenler yer almaktadır.
Yeniden üretim süreci için önce haberdar olmak gerek
Klasik Yayınları’ndan çıkan İslam Sanatında Geometrik Desenler kitabı üç bölümden oluşuyor: Birinci bölümde temel bilgiler üzerinde duruluyor. Bir karenin, altıgenin, beşgenin ya da bunlardan oluşabilecek birleşimlerin nasıl meydana getirileceği örneklerle anlatılıyor. İkinci bölümde tasarım süreçleri veriliyor, 19 mimarî yapıdaki kesitler alınarak örnekler veriliyor.
Kitaba ayrıca örneklerin yer aldığı interaktif bir CD eklenmiş. CD’nin içinde seçebilmek için duvar kağıtları, tasarım süreçlerini gösteren bir anlatım ve örnek desenler yer alıyor.
İslam’la ilgili olan her şey bizim derdimiz olmalı. Yeniden bir üretme sürecinin meydana gelmesi için önce haberdar olmak lazım. Haberdar olmak için merak eden bir mizaç lazım. Çizim diye bir derdi olanlar için önemli gördüğüm bu eser okuyucularını bekliyor.
Kaynak : http://www.dunyabizim.com/?aType=haber&ArticleID=11163
Diziler
- Aliya İzzetbegoviç Kitaplığı
- Arap Gözüyle Osmanlı
- Balkan Gözüyle Osmanlı
- Başvuru Kitapları
- Biyografi
- Düşünce
- Edebiyat
- Fars Gözüyle Osmanlı
- Felsefe
- Hatırat
- Hukuk
- İktisat
- İslam Düşüncesi Klasikleri
- İslam Felsefesi
- İslam Medeniyeti Araştırmaları
- İslam Sanatı
- İslami İlimler
- Klasik Kitaplar
- Osmanlı Araştırmaları
- Osmanlı Hukuk Tarihi
- Osmanlılarda Hukuk ve Toplum
- Sanat
- Sanat Tarihi
- Sempozyum Kitapları
- Şehir Tarihi
- Tarih
- Turgut Cansever Kitaplığı
E-Bulten
Tüm yeniliklerden haberdar olmak için e-bülten listemize katılın!Sıradakiler
Haberler
- Siyasetnamelerle şekillenen siyaset
- Sûfîler ve Sultanlar değerlendirmesi
- II. Abdülhamid'e ithaf edilen siyasetname yeniden yayımlandı
- İbn Rüşd ve Thomas Aquinas’ta Akılların Birliği
- İbn Rüşd ve Thomas Aquinas’ta Akılların Birliği
- Gazâlî’nin Düşüncesinde Kozmoloji
- Mimar Sinan’ın Geometrik Arayışı
- İmâm Gazâlî’nin İhyâ Hareketi
- Celalettin Divlekci’den Tefsire Giriş kitabı
- Varlık ve İdrak Bağlamında Molla Sadrâ’nın Bilgi Tasavvuru